Πατητή τσιμεντοκονία σε κουζίνα σπιτιού

Με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας τα υλικά της πατητής τσιμεντοκονίας έχουν βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό, που η τοποθέτηση της πατητής τσιμεντοκονίας αποτελεί πλέον έναν από τους πιο μοντέρνους, λειτουργικούς και ανθεκτικούς τρόπους επίστρωσης δαπέδων και τοίχων. Ο-Μάστορας αναλαμβάνει τις τοποθετήσεις πατητής τσιμεντοκονίας σε οποιοδήποτε τύπο δαπέδου, σε εξωτερικούς τοίχους κτιρίων και σε άλλες ειδικές κατασκευές (τζάκια, πέτρινα έπιπλα κτλ.).

Χρήσεις της πατητής τσιμεντοκονίας

Μέχρι και πριν μερικά χρόνια τοποθετούσαμε την πατητή τσιμεντοκονία σε υπόγειους χώρους, σε τοίχους εργοστασίων και ως υπόστρωμα για την τοποθέτηση άλλου πατώματος από επάνω. Ο οικολογικός της χαρακτήρας και η  εξέλιξη των υλικών, έδωσε τη δυνατότητα χρωματισμού του επιχρίσματος, κάτι που έφερε μια μικρή επανάσταση στη χρήση της.

Πλέον η τοποθέτηση πατητής τσιμεντοκονίας αποτελεί τεχνοτροπία διακόσμησης και εφαρμόζεται ως τελευταία επίστρωση πάνω σε ένα πλήθος υλικών. Η κύρια χρήση της παραμένει όμως σε πατώματα, αλλά το οπτικό αποτέλεσμα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Δημιουργούνται πλέον λείες επιφάνειες της χρωματικής μας επιλογής, που διατηρούν όλα τα βασικά πλεονεκτήματα της πατητής τσιμεντοκονίας.

Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι το δεύτερο σημαντικότερο πεδίο εφαρμογής της πατητής τσιμεντοκονίας. Η τοποθέτησή της γίνεται ως επί το πλείστον σε εξωτερικούς τοίχους κτιρίων, δίνοντας μια όψη περισσότερο γήινη.

Στους εσωτερικούς χώρους, οι τοποθετήσεις πατητής τσιμεντοκονίας προτιμάται στα μπάνια (δημιουργεί άριστη στεγάνωση), σε τεχνοτροπίες εσωτερικών τοίχων, σε τζάκια, σε πάγκους κουζίνας και σε άλλες ιδιαίτερες κατασκευές.

Πλεονεκτήματα της πατητής τσιμεντοκονίας

Επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα της πατητής τσιμεντοκονίας συνοψίζονται στα εξής:

 • απόλυτα αδιάβροχη επιφάνεια,
 • αντοχή στις ρωγμές που δημιουργούνται από το χρόνο,
 • οικολογικό υλικό αποτελούμενο από φυσικές πρώτες ύλες
 • ευκολία στην τοποθέτηση πατητής τσιμεντοκονίας,
 • μεγάλη ποικιλία χρωματισμού της τελικής επιφάνειας.

Τα συστατικά που αποτελούν την  πατητή τσιμεντοκονία είναι η χαλαζιακή άμμος, η υδράσβεστος και το κεραμάλευρο που προέρχονται από τη θηραϊκή γη. Η σύνθεση αυτή δημιουργεί ένα υλικό απόλυτα στεγανό, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται στα μπάνια και τα λουτρά.

Η πατητή τσιμεντοκονία είναι τόσο συμπαγής, που δημιουργεί επιφάνειες χωρίς σκασίματα και ρήγματα. Επίσης εφαρμόζεται άριστα πάνω σε ένα πλήθος από άλλα υλικά με την ίδια αποτελεσματικότητα. Η αντοχή της στις μηχανικές πιέσεις και τη φθορά του χρόνου την καθιστούν ένα από τα πιο αποτελεσματικά υλικά τελικής επίστρωσης επιφανειών.

Τέλος, αν πρόκειται να εφαρμοστεί ως τελική επιφάνεια πατώματος, μπορεί να περαστεί με ένα βερνίκι από επάνω, για να μη ποτίζει λεκέδες και βρωμιές και να διατηρεί αναλλοίωτη τη γυαλάδα της επιφάνειας.

Τοποθέτηση και κόστος της πατητής τσιμεντοκονίας

Το συνεργείο που διαθέτει Ο-Μάστορας για τις τοποθετήσεις πατητής τσιμεντοκονίας, αποτελείται από τεχνίτες με εμπειρία στο χώρο των εφαρμογών επιχρισμάτων σε νεόδμητα και παλαιά κτίρια.

 1. Στο χώρο της πατητής τσιμεντοκονίας, αφού γίνει η αυτοψία στο χώρο της εφαρμογής, επιλέγεται το κατάλληλο υλικό. Όλες οι μεγάλες εταιρείες που κατασκευάζουν οικοδομικά επιχρίσματα, διαθέτουν τα ανάλογα υλικά έτοιμης πατητής τσιμεντοκονίας.
 2. Αφού γίνει η επιλογή, οι τεχνίτες φροντίζουν να καθαρίσουν, να στεγνώσουν και γενικά να προετοιμάσουν την επιφάνεια, που θα στρωθεί. 
 3. Το επόμενο βήμα είναι η πρώτη επίστρωση. Το υλικό θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να στεγνώσει, πριν τη δεύτερη και τελική επίστρωση. Το τελικό πάχος των επιστρώσεων ποικίλει ανάλογα με την επιφάνεια εφαρμογής. Όταν πρόκειται για οριζόντια επιφάνεια η επίστρωση είναι πιο παχιά.
 4. Τέλος αφού η τοποθέτηση της πατητής τσιμεντοκονίας έχει ολοκληρωθεί, αφήνουμε την επιφάνεια να στεγνώσει για 3-4 μέρες και κατόπιν περνάμε το ανάλογο βερνίκι.

Το κόστος για την τοποθέτηση πατητής τσιμεντοκονίας εξαρτάται:

 • από τη μάρκα του υλικού που θα επιλεχθεί,
 • από το μέγεθος της επιφάνειας που θα εφαρμοστεί (μικρό μέγεθος / μικρότερο κόστος),
 • από το είδος της επιφάνειας που θα εφαρμοστεί (πάτωμα ή τοίχο),
 • από την κατάσταση της προηγούμενης επιφάνειας και την εργασία που χρειάζεται για την προετοιμασία της.

Σε όλες τις περιπτώσεις το τελικό κοστολόγιο θα προϋπολογιστεί και θα γνωρίζετε εκ των προτέρων τι θα πληρώσετε. Ενδεικτικά:

Durostick

Isomat

Renovat